vineri, 30 octombrie 2009

Despre legaturile de snowboard


Pe Fresh -Meat gasim informatii utile in alegerea echipamentului de snowboard
Prezentare legaturi -snowboard

Ce ?
Legaturile sunt niste platforme de plastic sau metal in care piciorul este fixat de obicei cu bretele sau alt sistem. Functia de baza a unei legaturi este sa permita un control cat mai bun al placii, tinand piciorul strans, dar fara a creea puncte de presiune dureroase. De-a lungul timpului tehnologia a evoluat destul de mult, astfel incat majoritatea legaturilor de azi isi fac treaba cel putin rezonabil.
Care ?
„Care model mi se potriveste?” este o intrebare al carei raspuns este dictat de stilul practicat – freeride sau freestyle, de duritatea placii folosite, de buget si nu in ultimul rand de preferinta personala, avand in vedere ca diferentele intre legaturi din aceeasi gama de pret sunt in general minime.
Intr-o piata super-competitiva a cea a industriei snowboardingului, exista sute de modele din care poti alege. Ca sa pastram lucrurile simple, am impartit legaturile dupa criteriile de mai jos.
Modalitate de constructie
Ne referim aici strict la „cadrul” legaturii, partea fixa care este prinsa direct de placa.
Plastic
Este una din cele doua metode principale. Prezinta avantajul ca flexul legaturii poate fi controlat foarte usor direct prin selectia materialului. Desi teoretic ar trebui sa fie mai usoare decat cele din metal, diferentele sunt minore. Dezavantajul major il reprezinta durabilitatea, dar s-a progresat foarte mult la acest aspect. Un alt aspect discutabil este faptul ca pentru a obtine o legatura dura din plastic acesta trebuie ranforsat cu fibra de sticla, de carbon sau altele asemenea, procedeu prin care legatura inceteaza sa mai fie elastica si devine casanta. Alt minus important este imposibilitatea de a regla lungimea legaturii pentru diverse marimi de boot (exista si exceptii, dar sunt rare si in general de proasta calitate). Firme care folosesc acest procedeu: Burton si Flux – toate modelele; K2, Forum si Nitro – doar unele modele, in special cele entry level (pentru nivel de incepatori sau intermediar).
Metal
Este o metoda putin folosita. Metalul in cauza este de obicei un aliaj de otel, aluminiu sau magneziu. Avantajele principale sunt rezistenta precum si posibilitatea de a realiza legaturi mai rigide decat cele de platic relativ usor. De asemenea, soliditatea metalului permite constructia de legaturi modulare care pot fi lungite sau scurtate in functie de marimea bootului. In schimb, este mai greu de controlat flexul legaturii, acesta putand fi modificat doar prin forma cadrului. In general sunt si un pic mai grele, dar diferenta este de obicei de ordinul zecilor de grame, fara sa depaseasca suta pentru o singura legatura. Firme care folosesc aceasta metoda: Ride si Bent Metal
Hibrid
Este a doua metoda principala de realizare a cadrului legaturilor si presupune o talpa de plastic de diferite duritati si un cadru al calcaiului („heelcup”) din metal. Teoretic imbina avantajele metodelor descrise mai sus, oferind flexul si greutatea unei legaturi din plastic si ajustabilitatea unei legaturi de metal. Practic insa, diferentele de greutate sunt minime, asa ca te alegi cu ajustabilitatea unei legaturi de metal si cu riscul mai mare de a rupe talpa legaturii specifice unei legaturi de plastic. Totusi, acest risc este extrem de mic si in majoritatea cazurilor poate fi usor trecut cu vederea. Firme care realizeaza legaturi hibride: Drake – toate modelele: K2, Nitro si Forum (modelele high-end).
Duritate sau flex
Modul si directia in care o legatura se indoaie sau nu conteaza foarte mult in controlul final asupra placii.
Flex Lateral
Reprezinta posibilitatea legaturii de a se indoi pe axa nose-tail a placii, sau de la stanga la dreapta riderului. Un astfel de flex este foarte util pentru freestyleri in general si jibberi in special. Cei care practica freeride vor aprecia insa o legatura cu un flex lateral foarte dur, care sa le permita sa controleze direct coada si varful placii in powder. Flexul lateral este obtinut fie prin intermediul materialelor, fie al formei in care acestea sunt turnate.
Flex Transversal
Transferarea presiunii pe canturi (varf-calcai) este cel mai important aspect al controlului unui snowboard. Cu exceptia legaturilor de jibbing, nici o legatura nu ar tebui sa aiba un flex transversal decat mediu sau dur. Duritatea si inaltimea hibackului legaturii, precum si latimea si duritaea strapurilor, in special cel de la glezna, sunt direct proportionale cu duritatea flexului transversal al legaturii.
Flex moale si mediu
Este rezultat al unor diversi factori, plecand de la destinatia legaturii pana la calitatea materialelor. Un flex moale este preferat pentru legaturile de incepatori sau pentru cele de jibbing (cele mai moi) sau park / pipe (flex mediu), exact datorita faptului ca permite o foarte mare mobilitate. De obicei sunt si cele mai ieftine si de multe ori destul de usoare. Este recomandat a se folosi o placa cu flex moale sau mediu in combinatie cu astfel de legaturi.
Flex dur
Preferate de riderii experti, legaturile dure ofera control total dar nu iarta nici mea mai mica greseala, cele mai mici miscari inspre si dinspre placa fiind transmise. De obicei contin fibra de sticla sau carbon in diverse locuri si combinatii, ceea ce le face si foarte scumpe. Multe dintre modele sunt si cele mai usoare. In cazul in care aveti o placa dura, pentru rideri avansati sau experti, doar o legatura dura va permita sa controlati placa la nivel optim. Legaturile dure nu sunt recomandate pentru placile moi.
Modalitate de incaltare
Step-in ca la ski, cu bretele (strapuri) sau cu intrare directa?
Step-In
Putin folosite si fabricate in prezent, dar inca destul de comune in centrle de inchirieri, acest tip de legaturi reprezinta de fapt doua carlige care agata parti metalice special proiectate ale bootului. Singurul avantaj este reprezentat de incaltarea / descaltarea foarte rapida. Pentru a le folosi este nevoie de boots speciali. Lipsa peretilor laterali si a hibackului inseamna ca sunt legaturi cu un flex foarte moale, o mare parte din miscarile si forta riderului fiind pierdute. Exista insa si variante cu hiback si pereti laterali limitati. Faptul ca marea majoritate a firmelor nu produc asa ceva spune multe.
Cu bretele – sau strapuri
Cel mai des folosit mod de incaltare a legaturilor, se bazeaza pe doua bretele cu zimti si clape, una pentru degete si una pentru glezna, pentru fiecare picior. Exista multe variante constructive, materiale si duritati ale acestor strapuri. Prezinta avantajul ca, in combinatie cu hibackul si cadrul legaturii, ofera cel mai bun control posibil asupra placii. Principala problema o reprezinta timpul de accees in si in afara legaturii. De asemenea, strapuri rupte sau clape stricate nu sunt o priveliste foarte rara. Acest tip de incaltare este adaptat tuturor stilurilor si tutor riderilor si este produs in toate modalitatile de constructie de marea majoritate a producatorilor, cu exceptia Flow.
Intrare Directa
Bazate pe rabatarea hibackului pentru a permite accesul piciorului in legatura, aceste modele ofera avantajul rapiditatii. Inca raman mai grele decat variantele cu strapuri, dar diferenta de greutate a fost mult diminuata in ultimii 2-3 ani. Avand atat hiback cat si cadru cu pereti laterali, construite fie din plastic, metal sau hibrid, ofera o gama foarte larga de flexuri pentru toate gusturile. Unele modele ofera si ajutari de lungime. Firme care produc: Flow – toate modelele, K2 – seria Cinch, Apo – seria Express.
Cum ?
Alt criteriu care poate conta in alegerea legaturilor este tipul de fixare pe placa. Desi majoritatea legaturilor folosesc un standard bazat pe 4 suruburi, diferenta notabila o reprezinta Burton, care desi este o singura firma, domina totusi piata si merita sa fim putin atenti daca placa noastra ofera 4, 3 sau chiar 2 gauri pentru fixarea legaturii.


sursa http://www.fresh-meat.ro/?p=319

Recomandare legaturi : Catek Pro (boardercross si freeride ) http://www.catek.com/

Niciun comentariu: