info snowboarding,competitii,tips,vreme,statiuni,echipamente,chicks,beer...
vineri, 30 octombrie 2009
SEDINTA DE BIROU FEDERAL LA PARAUL RECE
Cum ne-am obisnuit in ultimii ani snowboardul nu este prezent ,nu exista nici un fel de activitate ,nici o propunere pentru loturi ,calendar competitional samd.
Despre legaturile de snowboard
Prezentare legaturi -snowboard
Ce ?
Legaturile sunt niste platforme de plastic sau metal in care piciorul este fixat de obicei cu bretele sau alt sistem. Functia de baza a unei legaturi este sa permita un control cat mai bun al placii, tinand piciorul strans, dar fara a creea puncte de presiune dureroase. De-a lungul timpului tehnologia a evoluat destul de mult, astfel incat majoritatea legaturilor de azi isi fac treaba cel putin rezonabil.
Care ?
„Care model mi se potriveste?” este o intrebare al carei raspuns este dictat de stilul practicat – freeride sau freestyle, de duritatea placii folosite, de buget si nu in ultimul rand de preferinta personala, avand in vedere ca diferentele intre legaturi din aceeasi gama de pret sunt in general minime.
Intr-o piata super-competitiva a cea a industriei snowboardingului, exista sute de modele din care poti alege. Ca sa pastram lucrurile simple, am impartit legaturile dupa criteriile de mai jos.
Modalitate de constructie
Ne referim aici strict la „cadrul” legaturii, partea fixa care este prinsa direct de placa.
Plastic
Este una din cele doua metode principale. Prezinta avantajul ca flexul legaturii poate fi controlat foarte usor direct prin selectia materialului. Desi teoretic ar trebui sa fie mai usoare decat cele din metal, diferentele sunt minore. Dezavantajul major il reprezinta durabilitatea, dar s-a progresat foarte mult la acest aspect. Un alt aspect discutabil este faptul ca pentru a obtine o legatura dura din plastic acesta trebuie ranforsat cu fibra de sticla, de carbon sau altele asemenea, procedeu prin care legatura inceteaza sa mai fie elastica si devine casanta. Alt minus important este imposibilitatea de a regla lungimea legaturii pentru diverse marimi de boot (exista si exceptii, dar sunt rare si in general de proasta calitate). Firme care folosesc acest procedeu: Burton si Flux – toate modelele; K2, Forum si Nitro – doar unele modele, in special cele entry level (pentru nivel de incepatori sau intermediar).
Metal
Este o metoda putin folosita. Metalul in cauza este de obicei un aliaj de otel, aluminiu sau magneziu. Avantajele principale sunt rezistenta precum si posibilitatea de a realiza legaturi mai rigide decat cele de platic relativ usor. De asemenea, soliditatea metalului permite constructia de legaturi modulare care pot fi lungite sau scurtate in functie de marimea bootului. In schimb, este mai greu de controlat flexul legaturii, acesta putand fi modificat doar prin forma cadrului. In general sunt si un pic mai grele, dar diferenta este de obicei de ordinul zecilor de grame, fara sa depaseasca suta pentru o singura legatura. Firme care folosesc aceasta metoda: Ride si Bent Metal
Hibrid
Este a doua metoda principala de realizare a cadrului legaturilor si presupune o talpa de plastic de diferite duritati si un cadru al calcaiului („heelcup”) din metal. Teoretic imbina avantajele metodelor descrise mai sus, oferind flexul si greutatea unei legaturi din plastic si ajustabilitatea unei legaturi de metal. Practic insa, diferentele de greutate sunt minime, asa ca te alegi cu ajustabilitatea unei legaturi de metal si cu riscul mai mare de a rupe talpa legaturii specifice unei legaturi de plastic. Totusi, acest risc este extrem de mic si in majoritatea cazurilor poate fi usor trecut cu vederea. Firme care realizeaza legaturi hibride: Drake – toate modelele: K2, Nitro si Forum (modelele high-end).
Duritate sau flex
Modul si directia in care o legatura se indoaie sau nu conteaza foarte mult in controlul final asupra placii.
Flex Lateral
Reprezinta posibilitatea legaturii de a se indoi pe axa nose-tail a placii, sau de la stanga la dreapta riderului. Un astfel de flex este foarte util pentru freestyleri in general si jibberi in special. Cei care practica freeride vor aprecia insa o legatura cu un flex lateral foarte dur, care sa le permita sa controleze direct coada si varful placii in powder. Flexul lateral este obtinut fie prin intermediul materialelor, fie al formei in care acestea sunt turnate.
Flex Transversal
Transferarea presiunii pe canturi (varf-calcai) este cel mai important aspect al controlului unui snowboard. Cu exceptia legaturilor de jibbing, nici o legatura nu ar tebui sa aiba un flex transversal decat mediu sau dur. Duritatea si inaltimea hibackului legaturii, precum si latimea si duritaea strapurilor, in special cel de la glezna, sunt direct proportionale cu duritatea flexului transversal al legaturii.
Flex moale si mediu
Este rezultat al unor diversi factori, plecand de la destinatia legaturii pana la calitatea materialelor. Un flex moale este preferat pentru legaturile de incepatori sau pentru cele de jibbing (cele mai moi) sau park / pipe (flex mediu), exact datorita faptului ca permite o foarte mare mobilitate. De obicei sunt si cele mai ieftine si de multe ori destul de usoare. Este recomandat a se folosi o placa cu flex moale sau mediu in combinatie cu astfel de legaturi.
Flex dur
Preferate de riderii experti, legaturile dure ofera control total dar nu iarta nici mea mai mica greseala, cele mai mici miscari inspre si dinspre placa fiind transmise. De obicei contin fibra de sticla sau carbon in diverse locuri si combinatii, ceea ce le face si foarte scumpe. Multe dintre modele sunt si cele mai usoare. In cazul in care aveti o placa dura, pentru rideri avansati sau experti, doar o legatura dura va permita sa controlati placa la nivel optim. Legaturile dure nu sunt recomandate pentru placile moi.
Modalitate de incaltare
Step-in ca la ski, cu bretele (strapuri) sau cu intrare directa?
Step-In
Putin folosite si fabricate in prezent, dar inca destul de comune in centrle de inchirieri, acest tip de legaturi reprezinta de fapt doua carlige care agata parti metalice special proiectate ale bootului. Singurul avantaj este reprezentat de incaltarea / descaltarea foarte rapida. Pentru a le folosi este nevoie de boots speciali. Lipsa peretilor laterali si a hibackului inseamna ca sunt legaturi cu un flex foarte moale, o mare parte din miscarile si forta riderului fiind pierdute. Exista insa si variante cu hiback si pereti laterali limitati. Faptul ca marea majoritate a firmelor nu produc asa ceva spune multe.
Cu bretele – sau strapuri
Cel mai des folosit mod de incaltare a legaturilor, se bazeaza pe doua bretele cu zimti si clape, una pentru degete si una pentru glezna, pentru fiecare picior. Exista multe variante constructive, materiale si duritati ale acestor strapuri. Prezinta avantajul ca, in combinatie cu hibackul si cadrul legaturii, ofera cel mai bun control posibil asupra placii. Principala problema o reprezinta timpul de accees in si in afara legaturii. De asemenea, strapuri rupte sau clape stricate nu sunt o priveliste foarte rara. Acest tip de incaltare este adaptat tuturor stilurilor si tutor riderilor si este produs in toate modalitatile de constructie de marea majoritate a producatorilor, cu exceptia Flow.
Intrare Directa
Bazate pe rabatarea hibackului pentru a permite accesul piciorului in legatura, aceste modele ofera avantajul rapiditatii. Inca raman mai grele decat variantele cu strapuri, dar diferenta de greutate a fost mult diminuata in ultimii 2-3 ani. Avand atat hiback cat si cadru cu pereti laterali, construite fie din plastic, metal sau hibrid, ofera o gama foarte larga de flexuri pentru toate gusturile. Unele modele ofera si ajutari de lungime. Firme care produc: Flow – toate modelele, K2 – seria Cinch, Apo – seria Express.
Cum ?
Alt criteriu care poate conta in alegerea legaturilor este tipul de fixare pe placa. Desi majoritatea legaturilor folosesc un standard bazat pe 4 suruburi, diferenta notabila o reprezinta Burton, care desi este o singura firma, domina totusi piata si merita sa fim putin atenti daca placa noastra ofera 4, 3 sau chiar 2 gauri pentru fixarea legaturii.
sursa http://www.fresh-meat.ro/?p=319
Recomandare legaturi : Catek Pro (boardercross si freeride ) http://www.catek.com/
joi, 29 octombrie 2009
Halp Pipe - Saas fee
miercuri, 28 octombrie 2009
I GOT SHOT 2009
www.igotshot.ro
marți, 27 octombrie 2009
Omul care a interzis snowboarding-ul in Azuga ,este si dusmanul zapezii
De data aceasta este impotriva dezvoltarii domeniului schiabil din Azuga.
Sorin Anghel de la Jurnalul National ne scrie despre ultima isprava a Dl Debreti:
Ne intrebam de ce nu avem statiuni de schi serioase in Romania? N-are rost sa ne mai punem astfel de intrebari din moment ce administratorii instalatiilor de transport pe cablu isi scot ochii ca prostii. La Azuga se lucreaza in acest moment la instalatia de produs zapada artificiala. Banii vin de la Guvern. Dar sa nu credeti ca treaba e chiar atat de simpla. Fostul primar Alexandru Debreti, cel care se crede stapanul statiunii, are un teleschi undeva mai in fundu' curtii. Pe bucata pe care face legea cu portavocea, fostul edil, acum consilier local, are si zapada artificiala. Pentru ca este "Gica-Contra", Debreti a facut o adresa catre Ministerul Turismului in care a cerut intreruperea finantarii lucrarilor de montare a instalatiei de zapada artificiala. Acesta a motivat prin faptul ca la Azuga exista deja zapada artificiala. Ca la noi, la nimenea. In loc sa puna umarul la ridicarea statiunii, Debreti, care a ocupat fotoliul de primar intre 1990 si 2000, pune piedici actualei administratii locale.
http://schi-romania.blogspot.com/
duminică, 25 octombrie 2009
FILM BURTON 2010
la Cinemateca Eforie din Bucuresti, BoardersShop ne invita la o serata cultural-educativa dedicata noului an scolar ca sa studiem noi trick-uri si noi idei.
mai multe pe http://www.fresh-meat.ro/?p=547
joi, 22 octombrie 2009
ZONA DELIMITATA IN VALEA DORULUI PENTRU SNOWBOARD
miercuri, 21 octombrie 2009
LUCIAN CHIOREAN
In 2006 la Sofia -Aleko Lucian a obtinut locul al III lea la Big Air
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=SB&listid=&competitorid=112704&type=result
La multi ani !
marți, 20 octombrie 2009
ZAPADA IN PERICOL
CLUBURI SPORTIVE SNOWBOARD
luni, 19 octombrie 2009
ROMANI LA SOELDEN 2009
WHITE LINES
White Lines (original) 2006-2007 from aBigQuestionMark on Vimeo.
UN FILM FOARTE FRUMOS DESPRE SNOWBOARDING-UL DIN ROMANIA
(KINDA GEZA ,MIKLOS ,PUSOC SI ALTII )
duminică, 18 octombrie 2009
RIDER TOMA si ZAPADA
AVAND MUNTELE IN SPATELE CASEI NU -MI ESTE GREU SA PRIND PRIMA ZAPADA . DESI LOCUIESC LA MAI PUTIN DE 200 m DE TELECABINA ,SPRE RUSINEA MEA IN ACEST INCEPUT DE SEZON N-AM FOST PRIMUL PE PARTIE ,DAR CE CONTEAZA PANA LA URMA , ZAPADA SA FIE !
RADU SAVIN este autorul pozei si puteti vedea mai multe poze pe http://radusavin.wordpress.com/2009/10/17/prima-zapada/ si pe http://ridertoma.blogspot.com/
sâmbătă, 17 octombrie 2009
ECHIPELE NATIONALE DE SCHI si SNOWBOARD ???
SINAIA COTA 2000 SNOW REPORT
NU ESTE NICI O ZONA PRACTICABILA
TOTUSI CATIVA BOARDERI SI-AU FACUT PREZENTA SUS LA COTA 2000 . NE-AM DAT IN VALEA DORULUI UNDE ZAPADA MASOARA TOT CAM 15 CM . IN URMA BOARDURILOR NU MAI RAMANE ZAPADA .
UN SINGUR SCHIOR AM INTALNIT ,PE RADU SAVIN CARE A COBORAT DE 3 ORI DE LA 2000 LA 1400 .
EU AM COBORAT CHINUIT PE TARLE .
LA MIORITA CATIVA RIDERI AU AMENAJAT UN TABLE CARE ESTE PRACTICABIL
vineri, 16 octombrie 2009
ATENTIE !..FI-TI GATA ...
SANSELE SA RAMANA ZAPADA SUNT LA PESTE 1800 m ALTITUDINE IN SPECIAL IN ZONA VAII DORULUI PE LANGA PARAZAPEZI.
WEB CAM COTA 2000 http://www.jurnalul.ro/webcam/sinaia-2000-61.html
miercuri, 14 octombrie 2009
FUN RIDE prezinta
CORBU CU STIL LIBER
Corbu cu stil liber from corbu viorel on Vimeo.
duminică, 11 octombrie 2009
BALCANIADA 2012 SCHI ,SNOWBOARD sI SCHI FOND
Balcaniada din 2012 in Romania
Deja toata lumea stie, tara nostra va organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) intre 17-22 febr 2013.Ei bine, in urma cu o saptamana, la Istanbul, am obtinut si organizarea Campionatelor Balcanice in 2012. Se va concura la Schi Alpin, Snowboard si Schi Fond.
Publicat de Radu Savin http://radusavin.blogspot.com/
COTIZATIE AMPSR
sâmbătă, 10 octombrie 2009
ANDREI SUBRAN la CARPATI SINAIA
ANDREI A PARTICIPAT LA CAMPIONATELE MONDIALE DIN KOREA ,IAR LA CAMPIONATELE NATIONALE DE SNOWBOARD ALE ROMANIEI A OCUPAT LOCUL 3 IN TOATE CELE TREI PROBE - SLALOM ,SLALOM URIAS SI SNOWBOARDCROSS.
ALATURI DE ANDREI SI CAMPIONUL NATIONAL DE JUNIORI DE SLALOM GEORGE CALUGAREANU ARE SANSE SA SE TRANSFERE SI LA CARPATI SINAIA .
TOMA MORTILA VA PREGATI LOTUL DE LA CS CARPATI SINAIA . IN PREZENT DOAR UN SINGUR SPORTIV ESTE LEGITIMAT LA CS CARPATI - ESTE VORBA DE GEORGE SCHIOPU -CAMPION NATIONAL JUNIORI SLALOM URIAS 2009.
OBIECTIVUL CLUBULUI ESTE SA PARTICIPE LA JOCURILE OLIMPICE DE TINERET F.O.T.E. DIN 2013 CU CATI MAI MULTI JUNIORI.
KARL ,BOZZETTO si J J ANDERSON
M.BOZZETTO CEL MAI TITRAT SI CEL MAI TALENTAT RIDER DE ALPIN DIN TOATE TIMPURILE A REVENIT IN CUPA MONDIALA. SPERAM CA VA REUSI SA CASTIGE AURUL OLIMPIC SINGURA MEDALIE CARE II LIPSESTE.
KARL ESTE NR 1 LA ORA ACTUALA ,REPREZINTA TANARA GENERATIE SI DUPA CE LEGENDELE SE VOR RETRAGE VA DOMINA SNOWBOARDUL MONDIAL ANI BUNI ,E ATAT DE BUN INCAT N-ARE CONCURENTA.
JASEY JAY ANDERSON MULTIPLU CAMPION MONDIAL CEL MAI COMPLET SI SPECTACULOS RIDER
CUPA MONDIALA DE LA LANDGRAAF A INCEPUT CUM TREBUIE SI ESTE UN PODIUM FRUMOS PENTRU SNOWBOARD
KARL ,BOZZETTO SI JASEY JAY ANDERSON
vineri, 9 octombrie 2009
joi, 8 octombrie 2009
STATISTICI - SNOWBOARD ROMANIA
RIDERI ,COMPETITII, MEDALII ,CLASAMENTE...
(Sursa FIS )
CEA MAI PUTERNICA NATIUNE IN SNOWBOARD OVERALL ESTE ...FRANTA
CAMPIONI MONDIALI DE SNOWBOARD
18 FRANTA
11 ELVETIA
9 SUA
CAMPIONI OLIMPICI DE SNOWBOARD (ALL)
5 SUA
5 ELVETIA
2 FRANTA
CASTIGATORI CUPE MONDIALE (ALL)
200 FRANTA
149 SUA
144 AUSTRIA
SNOWBOARDCROSS WORLD CUP WINNERS
FRANTA 46
CANADA 40
SUA 28
HALF-PIPE WORLD CUP WINNERS
SUA 82
JAPONIA 28
SUEDIA 23
BIG AIR WORLD CUP WINNERS
FINLANDA 25
AUSTRIA 6
SUEDIA 5
PGS WORLD CUP WINNERS
ELVETIA 52
AUSTRIA 39
FRANTA 33
PSL WORLD CUP WINNERS
FRANTA 62
AUSTRIA 32
ELVETIA 26
GS WORLD CUP WINNERS
FRANTA 35
AUSTRIA 32
SUA 21
COMPETITIILE FIS WINNERS
SUA 707
AUSTRIA 605
FRANTA 636
ROMANIA 4
KINDA GEZA SBX PREDEAL 10.02.2005
LAZAROIU SILVIU SBX PREDEAL 09.03.2006
TRAMBITAS VLAD SBX PREDEAL 1O.03.2006
MORTILA TOMA PGS VITSI KASTORIAS 28.03.2009
STATISTICI ROMANIA
PARTICIPARI LA COMPETITIILE FIS
TOMA MORTILA 70
ADRIAN TEODORESCU 69
SILVIA DEMETER 62
FRANCESCA MIHNEVICI 50
COTOP MIHAI 49
ANDREI SUBRAN 31
ANDREI MORTILA 30
CORINA GRADINARU 30
ANDY FAZEKAS 27
KINDA GEZA 25
PODIUMURI INTERNATIONALE
TOMA MORTILA 6
SILVIA DEMETER 4
KINDA GEZA 3
ADRIAN TEODORESCU 3
RUXANDRA IRIMIA 3
CORINA GRADINARU 2
VLAD TRAMBITAS 2
SILVIU LAZAROIU 2
DIANA VOINESCU 1
RAZVAN DUMBRAVA 1
ANDREI MORILA 1
MIKLOS IULIUS 1
LUCIAN CHIOREAN 1
PARTICPIPARI LA CAMPIONATE MONDIALE DE SNOWBOARD
TOMA MORTILA 4
ADRIAN TEODORESCU 4
DEMETER SILVIA 3
FRANCESCA MIHNEVICI 3
KINDA GEZA 2
CORINA GRADINARU 2
COTOP MIHAI 2
ANDREAZ FAZEKAS 2
VICTOR GULICIUC 2
LASZLO OSWATH 2
ANDREI SUBRAN 1
IOANA GONCEA 1
RUXANDRA IRIMIA 1
TEODORESCU ANDREEA 1
DIANA VOINESCU 1
ANDREI MORTILA 1
CEL MAI BUN REZULTAT LA CAMPIONATELE MONDIALE
SNOWBOARDCROSS
23 SILVIA DEMETER 1999
39ANDREAS FAZEKAS 1999 & KINDA GEZA 2009
SLALOM URIAS PARALEL
43 SILVIA DEMETER 1999
43 TOMA MORTILA 2005
SLALOM PARALEL
34 SILVIA DEMETER 1999
48 TOMA MORTILA 2005 & 2009
SLALOM URIAS GS
35 SILVIA DEMETER 1999
45 ANDREAS FAZEKAS 1999
PUNCTE FIS
SILVIA DEMETER 237 .00 LOCUL 29 MONDIAL
TOMA MORTILA 88.00 LOCUL 104 MONDIAL
CAMPIONI NATIONALI FRSB SENIORI BAIETI
TOMA MORTILA 10 (2000-2009 SBX GS PGS PSL)
KINDA GEZA 4 (2005-2009 BA SBX)
VICTOR GULICIUC 2 (1999-2000 SL)
ANDREAS FAZEKAS 2 (1999-2000 GS )
MIKLOS IULIUS 1 (1999 SBX )
STATISTICI FIS
http://www.fis-ski.com/uk/medg/snowboard.html
CUPA MONDIALA DE SNOWBOARD FARA ROMANI
marți, 6 octombrie 2009
KESSLER MEET MILLER
luni, 5 octombrie 2009
KESSLER SNOWBOARD
BOARDURILE KESSLER SUNT ATAT DE CAUTATE INCAT DUREAZA CEL PUTIN SASE LUNI PENTRU O COMANDA CUSTOM MADE . EXISTA SI O VESTE BUNA PENTRU RIDERII CARE NU MERG COMPETITIILE MONDIALE DE SNOWBOARD SI N-AU NEVOIE DE BOARDUL CUSTOM MADE.
INCEPAND DIN ACEST SEZON KESSLER VINE CU UN BOARD PE PIATA ,ASA ZIS DE SERIE .BOARDUL RAMANE TOT UN HAND MADE FOLOSIND TEHNOLOGIA MULT PREMIATA KST. PRETUL BOARDULUI ESTE DE 1350 FRANCI ELVETIENI .
PENTRU SNOWBOARDCROSS EXISTA DOUA MARIMI 162 si 167 cm
VIDEO - http://www.ispo-brandnew.com/Winner_Finalist.Finalists.Finalist_Product.aspx?productid=624
comenzi pe tomasbx@yahoo.com
TAXE FEDERATIE COTAS
Prin prezenta va informam ca pana la data de 05 Octombrie 2009 trebuie sa transmiteti la Federatia Romana de Schi Biatlon, lista cu sportivii de la disciplinele schi alpin, schi fond, schi sarituri si snowboard pe care doriti sa-i inscrieti in listele FIS, din partea clubului, pentru sezonul competitional 2009 – 2010.
Mentionam ca pentru a fi inscrisi in listele FIS pentru sezonul competitional 2009 – 2010, trebuie sa trimiteti la FRSB obligatoriu pana in data de 05.10.2009 urmatoarele:
Ø numele complet al sportivului
Ø data nasterii
Ø clubul la care activeaza
Ø disciplina
Ø declaratia sportivului semnata de catre sportiv (daca este nou in listele FIS)
Ø numar legitimatie FRSB
Ø taxa COTAS, echivalentul in lei la cursul zilei In cazul in care nu se fac inscrierile pana in data de 05 Octombrie 2009, valoarea COTAS-ului se va mari conform Regulamentului FIS in vigoare. CONT BCR Lipscani - RO 08 RNCB 0090 0005 0823 0001
Mai multe pe http://www.frschibiatlon.ro/info.php?idFederatie=92
joi, 1 octombrie 2009
STEP DOWN SINAIA 2009
RaidExtrem este mai mult decat un coreshop rafinat din Bucuresti si un business de familie in care se pune in primul rand suflet. Familia RaidExtrem doreste inainte de orice altceva dezvoltarea scenei, ce nu poate functiona altfel decat printr-un bikepark adevarat care se potriveste manusa zonei montane de pe langa Sinaia si care este asteptat de multa vreme de o intreaga comunitate de rideri. RaidExtrem va sprijini acest deziderat cu toate fortele pe care le are la dispozitie si a inceput din timp munca la acest proiect!
Clubul Surmont este unul dintre pionierii mountainbiking-ului si ai sportului alternativ din Romania, cu un background serios la activ. Cele mai importante campionate nationale de profil, dar si bike festival-uri si alte competitii notorii s-au desfasurat sub aceasta egida, contributia clubului la dezvoltarea sportului cu doua roti in Romania fiind insdiscutabila. Surmont i-a avut si ii are ca membrii pe cativa dintre riderii dominanti ai ultimilor ani din Romania, autoritari peste disciplinele lor. De fapt, traseul actual Stepdown Challenge are ca schelet parcursul competitional pus la cale in 2006 de catre Surmont pentru competitia Gravity Jam, parcurs conceput atunci de Kinda Geza, Tiberiu Macaveiu, Maximilian Munteanu si de cunoscutii snowboarderi Andrei Subran, Toma Mortila si Andrei Mortila.
Asociatia Montana Absolut Outdoor si-a asumat, conform statutului, misiunea de a stimula si promova miscarea in aer liber, spiritul sportiv si protectia mediului inconjurator, facilitand dezvoltarea acestora pe toate caile posibile. Spiritul ecologic si pasiunea pentru natura sunt de-la-sine intelese, iar Stepdown Challenge nu ar exista fara acest sprijin vital.
Mai multe pe www.stepdown.ro